Takaisin

Harmaakaihi

harmaakaihi_silmaNykyaikaisen kaihileikkauksen tavoitteena näön paraneminen ja mahdollisimman vähäinen silmälasien tarve.

Harmaakaihileikkaus on nykyään yleisin silmäleikkaus. Suomessa leikkauksia tehdään vuosittain useita kymmeniä tuhansia. Harmaakaihi tarkoittaa silmän mykiön eli linssin samenemista. Useimmiten syynä on ikä, mutta myös eräät sairaudet, kuten diabetes, tai jotkut lääkeaineet, kuten kortisoni, nopeuttavat kaihin kehittymistä. Harmaakaihi kehittyy yleensä hitaasti vuosien kuluessa, oireina ovat näön heikkeneminen ja häikäistyminen.

harmaakaihi_kaihileikkausHarmaakaihin hoito on leikkaus, jossa samentunut mykiömassa poistetaan pienestä viillosta ja silmään asetetaan muovinen tekomykiö. Mykiön poisto tehdään ns. fakolaitteella ultraäänen avulla. Itse kaihileikkaus on varsin kivuton ja nopea toimenpide ja se tehdäänkin yleensä tippapuudutuksessa. Leikkauksen aikana silmällä voi nähdä erilaisia valokuvioita. Kaihileikkauksen tulokset ovat hyviä, mikäli silmä on muuten terve. Muiden silmäsairauksien, kuten ikärappeuman tai glaukooman aiheuttamaa näön alenemaa kaihileikkaus ei paranna.

Tekomykiön vahvuus valitaan yksilöllisesti jokaisen silmän ominaismittojen mukaan erilaisia laskukaavoja avuksi käyttäen. Hajataitteisuutta ei aina kokonaan saada poistetuksi tavallisen kaihileikkauksen yhteydessä, mutta sitä voidaan yleensä vähentää jonkin verran. Nykyisin on saatavilla myös hajataitteisuutta korjaavia tekomykiöitä. Pääsääntöisesti tavoitteena on mahdollisimman vähäinen riippuvuus silmälaseista, mutta usein kuitenkin lukulasit ovat tarpeen. Myös potilaan aikaisempien lasien vahvuus ja lasien käyttötottumukset vaikuttavat tekomykiön valintaan. Nykyisin käytetään myös jonkin verran ns. multifokaaleja (monitehoisia) tekomykiöitä, joiden avulla voi nähdä sekä lähelle että kauas. Ne eivät valitettavasti sovellu kaikille, ongelmana useimmiten on tottuminen sekä lähi- että kaukokuvan näkymiseen yhtä aikaa sekä hämäränäön ongelmat.

Pitkämatkalaisten kanssa voimme sopia esitutkimuksen ja leikkauksen tarvittaessa samalle päivälle.Silmäkirurgit Taina Naatula-Hyyti ja Ulla Reunanen ovat tehneet kaihileikkauksia Porin Lääkäritalossa v:sta 2003 lähtien ja Ville Paavilainen aloitti kaihileikkaukset Lääkäritalolla v..2010. Kaihileikkaukset tehdään Lääkäritalon sairaalassa ja leikkaukseen pääsee sujuvasti jonottamatta. Esitutkimukset, jossa siis mm. määritetään tarvittavan linssin vahvuus, mahdolliset riskitekijät ja annetaan ohjeet leikkaukseen valmistautumisesta, tapahtuvat leikkaavien lääkäreiden vastaanotolla.

Hinnat
Lataa hinnasto tästä.
Monitehotekomykiön ja hajataitteisuutta korjaavan tekomykiön lisähinta on linssistä riippuen alkaen n. 1000 €.
Kela korvaa leikkauksen ja esitutkimuksen hinnasta osan.

Esitutkimus ajanvaraukset:

Satakunnan Silmälääkärikeskus
Satakunnan Näkökeskus
Itäpuisto 2-4
p. 029 123 9100

Tiedustelut myös Porin Lääkäritalon sairaala p. 02 6226270.

Ohjeet
Lataa ohjeet leikkaukseen valmistautumisesta ja jälkihoidosta tästä.