EyeLab – Silmätutkimusyksikkö

Nykyaikaiseen ja laadukkaaseen silmädiagnostiikkaan ja sairauksien seurantaan kuuluu erilaisia lisätutkimuksia. Näkökeskuksen silmätutkimusyksikön, EyeLab’in tutkimusvalikoima on laaja:

Näkökenttätutkimukset (perimetria)

Octopus 900

 • Kynnysarvomittaukset
  Tutkimuksia käytetään erityisesti glaukooman (silmänpainetaudin) diagnostiikassa ja seurannassa  sekä myös muiden silmäsairauksien tutkimuksissa
 • Kineettinen näkökenttä
  Perinteinen näkökenttätutkimus, joka nykymuodossaan voidaan toteuttaa tarkasti tietokoneen avulla

Silmänpohjan valokuvaus

Topcon- silmänpohjakamera

Silmänpohjien valokuvaus on yksi tärkeimmistä tavoista dokumentoida muutoksia silmänpohjassa. Diabeteksen ja glaukooman  hoidossa valokuvaus on olennainen osa seurantaa.

Silmänpohjan laajakulmakuvaus Optomap

Optos Daytona

Silmänpohjan kuvauksen uudehko menetelmä. Suomen ensimmäinen Optos Daytona otettiin meillä käyttöön joulukuussa 2012. Kuvaus ei ole perinteinen valokuvaus, vaan laitteessa käytetään laserskannausta 2 eri värillä, punaisella ja vihreällä. Tietokone muodostaa tuloksista kuvan silmänpohjasta.  Menetelmällä pystytään kuvantamaan silmänpohja laajalta alueelta. Tavallisen kameran kuvakulma on n. 35-55  astetta. Tällöin silmänpohjan pinta-alasta  saadaan kuvattua n 10- 25 %.  Optomap- kuvauksella kuva-ala kattaa parhaimmillaan 200 astetta eli 85% silmänpohjasta. Kuva on ns. pseudocolor-kuva, eli värit eivät vastaa luonnollisia värejä. Tämä vaikeuttaa jonkin verran kuvien tulkintaa. Lisäksi kuviin saattaa tulla ns. artefakteja, eli tutkimusmenetelmästä johtuvia muutoksia.  Lähes kahden vuoden kokemuksen avulla olemmekin todenneet kuvauksen olevan suureksi avuksi lääkärinvastaanotolla tarkemman silmänpohjantutkimuksen kohdentamisessa ja löydösten arkistoinnissa.

Laitteella voidaan tehdä myös autofluoresenssikuvaus (FAF). Tätä kuvausta voidaan käyttää apuna mm. silmänpohjan rappeuman tutkimuksissa. On myös esitetty, että kuvaus voisi paljastaa lievät rappeuma muutokset silmänpohjan rappeumaa sairastavan lähiomaisilta. Tästä ei kuitenkaan vielä ole riittävästi näyttöä.

Tutkimus voidaan tehdä laajentamattoman mustuaisen kautta, mutta mikäli löydöksiä on, tarvitaan mustuaista laajentavien tippojen käyttö ja tarkka perinteinen silmänpohjan tutkimus.

Ks. Kuvaus käytännössä

Silmänpohjan seulontakuvaus (ei Kela-korvausta)  Optomap-laitteella  optikon näöntarkastuksen yhteydessä on nyt myös mahdollista. Silmälääkärimme katsovat kaikki nämä kuvat ja antavat kannanoton lisätutkimuksen tarpeesta.

Valokerroskuvaukset, OCT- tutkimukset

Topcon 3D 2000

 • Silmänpohjan/makulan OCT
  Tutkimuksella voidaan todeta silmäpohjan keskeisen alueen muutokset erittäin tarkasti, mm. turvotus, makulareikä, makulan ryppykalvo sekä rappeumamuutokset
 • Näköhermonpään/papillan OCT
  Kolmiulotteisella kuvalla näköhermonpäästä voidaan määrittää hermosäiekerroksen paksuus ja seurata mahdollisten muutosten kehittymistä esim. glaukoomapotilailla.
 • Etuosa OCT: sarveiskalvon ja kammiokulman OCT
  Voidaan määrittää mm. sarveiskalvon paksuus ja erilaisten muutosten sijainti syvyyssuunnassa sarveiskalvolla sekä kammiokulman rakenne.

Topografia/Sarveiskalvon muodon määrittäminen

Oculus Keratograph

Tämän sarveiskalvon tutkimuksen avulla voidaan todeta  mm. sarveiskalvon kartiorappeuma eli keratoconus. Topografiaa käytetään myös apuna erikoispiilolasien, kuten keratoconus-piilolinssien sovittamisessa.

Muita tutkimuksia

 • Keratometria, sarveiskalvon kaarevuusmittaus
 • Sarveiskalvon paksuusmittaus ultraäänellä
 • Väriaistitutkimukset (Ishihara, Panel D-16)
 • Silmänpainemittaukset
 • Silmän Uä- tutkimus (aksiaalipituus)
 • Kontrastiherkkyys
 • Shirmer-testi, silmän kyynelerityksen mittaus
 • Retinometria, esim. kaihileikkauksen jälkeisen odotettavissa olevan näöntarkkuuden arvioimiseen